Proteiinijauhe hyödyt ja haitat

  proteiinijauhe hyödyt

  Haluatko kasvattaa lihaksia, laihtua tai parantaa harjoittelusuoritustasi? Jos näin on, saatat miettiä, sopiiko proteiinijauhe sinulle.

  Proteiinijauhe on suosittu lisäravinne, jota käytetään usein kuntotavoitteiden saavuttamiseen. On kuitenkin jonkin verran keskustelua siitä, onko proteiinijauheesta hyötyä.

  Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin proteiinijauheen hyötyjä ja haittoja

  Mitä proteiinijauhe on ja miten se toimii?

  Proteiinijauhe on ravintolisä, jota kehonrakentajat ja urheilijat käyttävät tyypillisesti lihasmassan kasvattamiseen. Proteiinijauhetta voi kuitenkin käyttää myös kuka tahansa, joka haluaa lisätä proteiininsaantia.

  Proteiinijauhe valmistetaan proteiinilähteistä, kuten herasta, kaseiinista, soijasta tai kananmunan valkuaisesta, ja se on tyypillisesti saatavilla jauheena.

  Mutta miten proteiinijauhe toimii? Proteiinijauhe valmistetaan proteiinista, joka on makroravintoaine, joka on välttämätön lihaksen rakentamisessa. Kun treenaat, lihakset hajoavat ja tarvitsevat proteiinia korjaamiseen ja kasvuun. Proteiinijauhe antaa kehollesi proteiinia, jota se tarvitsee lihaksen rakentamiseen.

  Mitä hyötyä proteiinijauheesta on?

  Proteiinijauhe tarjoaa useita hyötyjä, varsinkin heille jotka haluvat rakentaa lihasmassaa tai laihduttaa. Proteiinia tarvitaan myös elimistölle kudosten korjaamiseen ja uudelleenrakentamiseen, ja sillä on merkitystä immuunijärjestelmässä.

  Proteiinijauhe auttaa täyttämään proteiinin tarpeen, etenkin jos et saa riittävästi proteiinia ruokavaliostaa.

  Proteiinijauheella on monia terveyshyötyjä, kuten:

  1. Lihasten rakentaminen: Proteiini on välttämätöntä lihasten kasvulle. Proteiinijauhe voi auttaa ihmisiä kasvattamaan lihasmassaa, erityisesti yhdistettynä voimaharjoitteluun.

  2. Laihduttaminen: Proteiinijauhe voi auttaa ihmisiä laihtumaan vähentämällä ruokahalua ja lisäämällä kylläisyyden tunnetta. Proteiinijauhe voi myös auttaa säilyttämään lihasmassaa laihdutuksen aikana.

  3. Treenin jälkeisen palautumisen tukeminen: Proteiini on tärkeää liikunnasta palautumisen kannalta. Proteiinijauhe voi auttaa ihmisiä palautumaan harjoituksista ja vähentämään lihaskipua.

  4. Immuunitoiminnan parantaminen: Proteiini on välttämätöntä, jotta immuunijärjestelmä toimisi kunnolla. Proteiinijauhe voi auttaa parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa, vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin.

  Proteiinijauheen mahdolliset haitat

  Vaikka proteiinijauhe voi olla hyödyllinen lisä ruokavalioon, sen käyttöön liittyy joitakin riskejä.

  Jos harkitset proteiinijauheen käyttöä lisäravinteena, on tärkeää olla tietoinen mahdollisista haitoista.

  Tässä on muutamia mahdollisia haittoja proteiinijauheen käytöstä:

  Joistain proteiinijauheista puuttuu välttämättömiä aminohappoja

  Joistain proteiinijauheista puuttuu joitakin välttämättömiä aminohappoja, joita tarvitset lihasten kunnolliseen kasvuun ja palautumiseen.

  Tämä tarkoittaa, että sinun on saatava proteiinisi muista lähteistä, kuten ruoasta, varmistaaksesi, että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.

  Yleisesti ottaen Whey proteiinijauhe sisältää parhaan aminohappoprofiilin.

  Proteiinijauhe saattaa olla kallista

  Proteiinijauhe voi olla kallista, varsinkin jos ostat laadukkaan tuotemerkin. Jos sinulla on niukka budjetti, kannattaa ehkä harkita muita proteiininlähteitä, kuten kananmunia, lihaa tai maitotuotteita.

  Proteiniijauheen käyttö ei ole aina kätevää

  Jos olet liikkeellä, voi olla vaikeaa löytää aikaa proteiinipirtelön sekoittamiseen. Ja jos olet matkoilla, voi olla vielä vaikeampaa löytää matkalaukusta tilaa proteiinijauheille ja ravistin pullolle.

  Proteiinijauhe voi aiheuttaa sivuvaikutuksia

  Joillakin voi esiintyä ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta, kaasuja tai ummetusta, kun he käyttävät proteiinijauhetta. Jos olet huolissasi mahdollisista sivuvaikutuksista, keskustele lääkärisi kanssa ennen proteiinijauheen käyttöä.

  Proteiinijauhe ei ole välttämätöntä

  Mikäli ruokavaliosi on tasapainoinen, saat ruokavaliosta todennäköisesti tarpeeksi proteiinia, eikä sitä tarvitse täydentää proteiinijauheella.

  Lopuksi, proteiinijauheella voi olla myös yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa. Jos käytät lääkkeitä, keskustele lääkärisi kanssa ennen proteiinijauheen käyttöä.

  Kaiken kaikkiaan proteiinijauhe voi olla hyödyllinen lisä ruokavalioosi, mutta siihen liittyy joitakin riskejä, jotka on otettava huomioon.

  Miten proteiinijauhetta käytetään turvallisesti

  Vaikka proteiinijauhe voi olla hyödyllinen ravintolisä, on tärkeää tietää miten proteiinijauheen käyttö  onnistuu turvallisesti mahdollisten sivuvaikutusten välttämiseksi.

  Tässä on muutamia vinkkejä proteiinijauheen turvalliseen käyttöön:

  -Aloita pienellä annoksella. Jos proteiinijauhe on sinulle uutta, aloita pienellä annoksella nähdäksesi, miten kehosi reagoi. Voit aina tarvittaessa lisätä annosta.

  -Älä ota proteiinijauhetta ennen nukkumaanmenoa. Proteiinijauhe voi pitää sinut hereillä ja häiritä unta. Jos haluat ottaa proteiinijauhetta, ota se aiemmin päivällä.

  -Juo runsaasti vettä. Proteiinijauhe voi kuivattaa sinua, joten muista juoda runsaasti vettä, kun otat sitä.

  -Älä ota proteiinijauhetta, jos olet raskaana tai imetät. Jos olet raskaana tai imetät, on parasta välttää proteiinijauhetta kokonaan.

  Näiden vinkkien noudattaminen auttaa sinua käyttämään proteiinijauhetta turvallisesti ja välttämään mahdolliset haittavaikutukset.

  Yhteenveto

  Proteiinijauhe on suosittu lisäravinne, jota monet ihmiset käyttävät proteiinitarpeidensa tyydyttämiseen. Markkinoilla on erilaisia proteiinijauheita, ja jokaisella on omat hyötynsä ja haittansa. Proteiinijauhetta valitessa on tärkeää ottaa huomioon omat tarpeet ja tavoitteet.

  Proteiinijauhe voi olla hyödyllinen lisä ihmisille, joilla on vaikeuksia tyydyttää proteiinitarpeensa pelkällä ruokavaliolla. Proteiinijauhe ei kuitenkaan ole taikaluoti, eikä se sovi kaikille. Ennen proteiinijauheen käyttöä on otettava huomioon muutamia asioita, kuten proteiinin tarpeesi, tavoitteesi ja mahdolliset haittavaikutukset.

  Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta Proteiinijauhe hyödyt ja haitat

  Onko Proteiinijauheesta haittaa?

  Proteiinilisistä voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä, ilmenee Sydneyn yliopiston tutkimuksesta. Tutkijoiden mukaan suuri määrä kyseisiä aminohappoja voi vaikuttaa haitallisesti mielialaan, johtaa kasvaneeseen ruokahaluun ja painonnousuun, ja jopa lyhyempään elinikään.

  Kannattaako Proteiinijauheita käyttää?

  Kannattaako proteiinijauheen käyttö? Proteiinijauhe on yksi markkinoiden parhaista ravintolisistä. Jotkut ihmiset käyttävät sitä tukemaan lihasten kasvua, ja toiset käyttävät sitä, koska he haluavat kuluttaa enemmän proteiinia kuin he saavat pelkästä ruoasta, esimerkiksi kehonrakentajat.

  Onko heraproteiini vaarallista?

  Heraproteiinituotteet ovat lähtöisin maidosta, ja täten ne voivat aiheuttaa ongelmia vatsoissa jotka eivät siedä maitoa. Ongelmia voi varsinkin syntyä, jos henkilöllä on laktoosi-intoleranttissi tai maitoallergiaa.

  Onko Proteiinijauhe hyvä?

  Kenelle on hyötyä proteiinijauheesta? Proteiini lisää kylläisyyttä ja edistää lihasten kasvua ja palautumista. Proteiinilisästä voi siksi olla hyötyä tavoitteellisesti treenaavalle sekä painoaan tarkkailevalle.

  Milloin kannattaa käyttää Proteiinijauhetta?

  Proteiinijauheesta on helppo sekoittaa treenin jälkeen nautittava palautusjuoma. Proteiinijauheen voi sekoittaa veteen, maitoon, kasvimaitoon tai osaksi smoothieta. Proteiinijauhetta voi myös lisätä esimerkiksi lettuihin nostamaan päivittäistä proteiinin määrää.

  Paljonko proteiinia päivässä laihduttajalle?

  Laihdutuksen aikana on hyvä huolehtia, että päivittäisistä ruokavalinnoista tulisi yhteensä 100-120 g proteiinia, omasta painosta riippumatta. Kun painotavoite on saavutettu, on painonhallitsijan ruokavalion sopiva proteiinimäärä päivässä tavallisesti 1,1–1,3 grammaa painokiloa kohti.

  Paljonko proteiinia saa syödä päivässä?

  Proteiinia suositellaan saatavaksi 10–20 prosenttia päivän energiansaannista. Painokiloa kohti proteiinin saantisuositus on 1,1–1,3 grammaa ja esim. 60 kiloa painavan ihmisen proteiinintarve päivässä on noin 70 g. Runsas liikunta ja ikääntyminen lisäävät proteiinin tarvetta.

  Mitä tapahtuu jos syö liikaa proteiinia?

  Liian suuri proteiinin saanti voi kuitenkin saada aikaan myös lihomista, koska liika proteiini muuttuu sokeriksi, joka varastoituu kehoon rasvana. Aiemmin runsas proteiinin ja etenkin eläinproteiinin määrä ruokavaliossa on yhdistetty esimerkiksi suurempaan tyypin 2 diabeteksen ja kuolleisuuden riskiin.

  Millä voi korvata heraproteiini?

  Riisiproteiini

  • Maku: Riisiproteiineissa maku ja tuntuma on aika jauhoinen. …
  • Proteiinipitoisuus: noin 70 – 85 g/100 g (riippuen jauheesta)
  • Maku: Lupiinijauho on ehdottomasti yksi suosikeistani, koska omaa hyvin neutraalin ja hennon maun ja sopii hyvin esimerkiksi smoothien sekaan. …
  • Proteiinipitoisuus: 40 g/ 100 g.

  Onko Proteiinijauheessa kaloreita?

  AnnoskokoKaloria
  1 annos (9 g)37
  1 unssi114
  100 g401

  Mikä on liikaa proteiinia?

  Lehden mukaan liian paljon on suurimmalle osalle ihmisistä jo kaksi grammaa proteiinia jokaista painokiloa kohti. Ravintoasiantuntijat huomauttavat, että terveellisempää olisi syödä proteiini lisäaineettomista, tavallisista ruoista, joista voi saada myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja ja vitamiineja.

  Mihin heraproteiini auttaa?

  Heraproteiinin hyödyt ovat lihasmassan lisääminen, lihaskadon estäminen, parempi suorituskyky ja lisääntynyt kylläisyys, joka auttaa painonpudotuksessa. Riittävä proteiininsaanti voi estää myös ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa.

  Kannattaako Proteiinijuomia juoda?

  Tärkein nyrkkisääntö kuuluu näin: syö proteiinia ennen ja jälkeen treenin. Proteiinijuoma vähentää tutkitusti lihasten kipeytymistä ja treenin uuvuttamien lihasparat saavat voimansa takaisin nopeammin. Treeniä edeltävä proteiinijuoma taas auttaa jaksamaan.

  Mitä proteiinin puute aiheuttaa?

  • Turvotus. Turvotus on yksi yleisimmistä proteiinin puutteen oireista. …
  • Mielialavaihtelut. Monet aivojen tärkeistä välittäjäaineista ovat aminohappoja, joista proteiinit rakentuvat. …
  • Iho-, hius- ja kynsiongelmat. …
  • Väsymys. …
  • Heikko olo. …
  • Sairastelu. …
  • Jatkuva nälkä

  Miten korvata Proteiinijauhe?

  Proteiinivalmisteet voi korvata mm. näillä ruuilla

  • Maitotuotteet, kuten raejuusto ja rahka.
  • Kananmuna, kana, kala ja liha.
  • Kasvikunnan proteiininlähteitä kannattaa yhdistellä hyvän aminohappokoostumuksen saamiseksi.
  • Esimerkiksi soijapavut, herneet ja viljat toimivat hyvin yhdessä

  Milloin Proteiinilisää?

  Tarvitseeko tavallinen ihminen proteiinilisää? Jos treenaa todella intensiivisesti ja jopa kahdesti päivässä, voi olla tarpeen käyttää valkuaisainevalmisteita. Useita jumppatunteja päivässä vetävä ohjaaja hyötyy proteiinilisästä, mutta kaksi peräkkäistä tuntia jumppaava asiakas ei tarvitse sitä.

  Paljonko Proteiinijauhetta treenin jälkeen?

  Harjoituksen jälkeen Marko nauttii proteiinijauhetta 30 grammaa ja noin tunnin päästä syö kunnon ruoan.

  Mitä proteiini tekee lihaksille?

  Proteiini on lihasten rakennusaine. Se edistää lihasmassan säilymistä ja kasvua sekä luuston pysymistä normaalina. Saantisuositus on yleisesti 0,8 grammaa painokiloa kohti. Urheilevan tarve on isompi, 1,2–2 grammaa lajista riippuen.

  Paljonko proteiinia pitää syödä?

  Kuinka paljon proteiineja tarvitaan? Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten ja yli 2-vuotiaiden proteiinin saantisuositus on 10 – 20 % saadusta kokonaisenergiasta. Yli 65-vuotiailla proteiinin saanniksi suositellaan 15 – 20 % saadusta energiasta, kuitenin vähintään 80-100 g.

  Mitä Proteiinijauhetta aloittelijalle?

  Tuotesuositus: The Whey ‐heraproteiinisekoitus, joka takaa treenaajalle puhtaimman ja parhaimman lopputuloksen lihasten kasvuun ja ylläpitoon. The Whey sisältää kaikkien yllämainittujen heraproteiinien lisäksi ensiluokkaisia ravintoarvoja ja sopii hyvin jokaiselle treenaajalle lähtötasosta riippumatta.

  Miten proteiini imeytyy parhaiten?

  Maitoproteiinit ovat ravitsemuksellisesti korkealaatuisia, sillä ne sisältävät runsaasti kaikkia elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Maitoproteiini imeytyy myös hyvin, ja siksi elimistö voi käyttää sen tehokkaasti hyväkseen.

  Mikä on hyvä proteiinin lähde?

  Hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat pavut, linssit, herneet, pähkinät ja soijavalmisteet sekä esimerkiksi nyhtökaura. Myös muut viljavalmisteet ovat kohtuullisia proteiinin lähteitä. Parhaita eläinkunnan proteiinilähteitä ovat vähärasvaiset maitotuotteet, kananmuna, kala, broileri ja vähärasvainen liha.

  Paljonko Proteiinijauhetta Smoothieen?

  Ainekset: 1dl proteiinijauhetta. 4-5dl vettä/maitoa.

  Mihin Proteiinijauhetta voi laittaa?

  5 VINKKIÄ PROTEIINIJAUHEEN KÄYTTÖÖN

  • Chia-vanukkaaseen ja tuorepuuroon: Suklainen chiapudding! …
  • Kuumiin juomiin: Suklainen voimakahvi! …
  • Jäätelöön: Suklainen vegepehmis! …
  • Puuroon: Mausta lämmin kaura- tai hirssipuuro suklaan makuisella proteiinijauheella.

  Onko heraproteiini hyvä?

  PLUSSAT: Sangen suosittu heraproteiini on hyvä proteiinijauhe sen korkean proteiinipitoisuuden (n. 75-90%) ja hyvän aminohappokoostumuksen ansiosta. Heraproteiini imeytyy nopeasti ja on mainio proteiinilisä palautumiseen ja lihasten kasvuun esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen.

  Tarvitseeko ihminen Lisäproteiinia?

  Jos saat päivittäisestä ruuasta riittävästi proteiinia ei lisäproteiinille ole välttämätöntä tarvetta. Tavallisen ihmisen proteiinin tarve voidaan laskea 1,1-1,3 x oma elopaino grammoina. Lihaskasvuun tähtäävän urheilijan proteiinin tarve on korkeampi ja se voidaan laskea 1,4-1,8 kertoimella.

  Voiko proteiinia laittaa puuroon?

  Tottakai voi. Helposti sulavan proteiinin nauttiminen heti aamusta on myös suositeltavaa. Ja helpoin tapa tähän on varmasti proteiinijauheen sekoittaminen suoraan aamupuuroosi tuomaan hiukan lisämakua. Voisit myös kokeilla proteiinijauheen ja pakastemarjojen lisäämistä puuroon.

  Montako grammaa on desi Proteiinijauhetta?

  Yksi desilitra jauhetta painaa 30 g. Tiedefaktat: Kun voimaharjoitus ja proteiinien saanti yhdistetään, niin proteiinisynteesi lisääntyy huomattavasti enemmän kuin pelkän liikunnan tai proteiinien saannin vaikutuksesta (7, 8).

  Miksi Proteiinijuoma?

  Proteiinijuoma ennen nukkumaanmenoa on oiva mahdollisuus stimuloida lihaskasvua, vaikuttaa päivittäiseen aineenvaihduntaan, ja parantaa unen laatua. Lisäksi säännöllisesti nautittuna illalla nautittu proteiini edistää sekä lihasmassan kasvua että voiman kehitystä.

  Voiko Proteiinijauhetta kuumentaa?

  Voiko heraproteiinia sekoittaa kuumien juomien ja ruokien kanssa? Tämä sääntö ei välttämättä päde kaikkien lisäravinteiden kanssa, mutta ainakaan heraproteiinia ei kannata lämmittää. Yli 75 celsius astetta korkeampi lämpötila denaturoi proteiinin muuttaen sen rakennetta.

  Paljonko proteiinia päivässä lihasten kasvuun?

  Kuinka paljon proteiinia tarvitaan lihasten kasvattamiseksi? – Vahvuusharjoittelijoiden ja kaikki jotka haluavat kasvattaa lihasmassaa tulisi saada proteiinia 1,6-2,0 grammaa jokaista kehon painokiloa kohden päivässä. Tärkeää: se kuinka paljon tarvitset lisättyä proteiinia riippuu myös ruokavaliostasi.

  Missä proteiini imeytyy?

  Proteiinin imeytyminen tarkoittaa sitä, kun ihminen nauttii proteiinia ja se pilkkoutuu elimistössä aminophapoiksi, jotka imeytyvät ohutsuolesta verenkiertoon, jonka kautta ne sitten kuljetetaan eri kudoksille käytettäväksi, esimerkiksi maksaan ja lihaksiin.

  Mitä eroa on WHEY 80 ja WHEY 100?

  Sekä Whey80 että Whey100 ovat vähäkalorisia proteiinijauheita ja niissä on korkea proteiinipitoisuus. Ero näiden kahden välillä on erityisesti proteiinin määrässä 100 g kohden sekä laktoosipitoisuudessa. Henkilöille, jotka ovat dieetillä ja/tai joilla on laktoosi-intoleranssi, Whey100 on optimaalinen tuote.

  Miten sekoittaa Proteiinijauhe?

  Useimmin proteiinijauhetta käytetään heti treenin jälkeen palautusjuomana. Yleensä sekoitetaan yksi mittalusikallinen (0,5-1 dl) jauhetta noin 200-300 ml vettä, mutta tarkemmat mittasuhteet kannattaa aina tarkistaa käyttämäsi valmisteen ohjeistuksesta.

  Onko Proteiinijauhe vaarallista?

  Proteiinilisistä voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä, ilmenee Sydneyn yliopiston tutkimuksesta. Tutkijoiden mukaan suuri määrä kyseisiä aminohappoja voi vaikuttaa haitallisesti mielialaan, johtaa kasvaneeseen ruokahaluun ja painonnousuun, ja jopa lyhyempään elinikään.

  Onko Lisäproteiinista hyötyä?

  Tällöin on joskus tarpeen käyttää erilaisia proteiinivalmisteita tavallisen ruoan ohessa. Proteiinin erittäin runsas saanti kiihdyttää lihasten kasvua, kunnes saanti on 1,7 grammaa ihannepainokiloa kohden. Tämän jälkeen lisäproteiinista ei ole enää hyötyä tai hyöty on marginaalinen.

  Paljonko proteiinia imeytyy kerralla?

  Keho pystyy hyödyntämään kerralla noin 20-40 grammaa proteiinia, loput se varastoi rasvana. Liikunta ei kasvata proteiinin tarvetta hälyttävästi, mutta on kuitenkin aiheellista pitää huolta riittävästä proteiinin saannista lihasten korjaamisen ja rakentamisen (eli kasvamisen) kannalta.

  Onko EAA proteiinia?

  Aminohapoista, joista proteiinit koostuvat, on hyötyä palautumiseen ja lihaskasvuun. Välttämättömät eli EAA-aminohapot (engl. Essential Amino Acids) on saatava ravinnosta, koska elimistö ei tuota niitä itse.

  Paljonko Heraproteiinia päivässä?

  Proteiinia suositellaan nautittavaksi noin 10−20 prosenttia koko päivän energiansaannista. Aikuisella se tarkoittaa tavallisesti 1,1−1,3 grammaa proteiinia painokiloa kohden päivässä. Aktiiviliikkujalla ja urheilijalla proteiinin saantisuositus on 1,4–1,8 grammaa proteiinia päivittäin painokiloa kohden.

  Mitä on Whey Protein?

  Heraproteiini (engl. whey protein) on maidosta peräisin oleva proteiinin lähde, joka yhdessä kaseiinin kanssa muodostaa pääosan maidon proteiineista. Jauhemuotoinen heraproteiini valmistetaan juuston valmistuksen yhteydessä sivutuotteena syntyvästä herasta.

  Mikä on hyvä heraproteiini?

  Star Nutritionin Whey-100 on markkinoiden parhaita proteiinilisiä – erittäin hyvä maku ja liukenevuus sekä korkealaatuiset raaka-aineet takaavat tämän. Tuote koostuu 100% ristivirtauksella mikro- ja ultrasuodatetusta heraproteiini-isolaatista, jossa on erittäin vähän rasvaa ja laktoosia (1%).