Paikallisruokaskene ja perinteinen suomalainen ruoka

  Suomalainen ruoka on mainettaan parempaa. Suomessa on useita hyviä paikallisia ruokaperinteitä. Matkustaessa Suomessa voi tutustua useisiin hyviin ja toimiviin ruokaperinteisiin. Maakunnilla on omia erilaisia ruokaperinteitä. 

  Suomalaisen maakuntaruokien erilaisuuden syynä on paikallinen säätyläiskulttuuri. Ajan myötä paremman väen tavat ja perinteet muodostuivat koko maakunnan väen ruokaperinteiksi. Näiltä säätyläisajoilta on jäänyt paikallisperinteet, jotka ovat voimassa vielä tänäkin päivänä.

  Tässä opas Suomen maakuntien ruokaperinteeseen

  Ahvenanmaalla ruokakulttuuri on muokkautunut vahvasti kalastuksen, merenkulun ja kaupankäynnin kautta omaleimaiseksi. Ahvenanmaa on tunnettu hyvistä pannukakuistaan, joka eroaa tavallisesta pannukakusta sisältämällä manna- tai riisipuuroa. Ahvenanmaalla myös omenilla on tärkeä osa ruokaperinnettä.

  Etelä-Karjala on uuniruoka-aluetta. Etelä-Karjalassa ruoat valmistetaan uunissa. Karjalanpaisti lienee tunnetuin ruoka. Paikalliset kutsuvat karjalanpaistia lihapotiksi. Etelä-Karjalassa on oma rieskaperinne. Etelä-Karjalan ruokaperinteessä näkyy myös Venäjän läheisyys.

  Etelä-Pohjanmaalla on omanlaiset ruoat. Pohjanmaalla on yksinkertaisen ruoan perinne. Etelä-Pohjanmaalla on vahvat perinteet leipäjuustoissa. Etelä-Pohjanmaalla on totuttu paistamaan juustoa avotulella. Juuston lisäksi erilaiset veriruoat ovat osa Etelä-Pohjanmaan ruokaperinnettä.

  Etelä-Savossa syödään muikkua ja mustikkakukkoa. Etelä-Savon ruokakulttuuri on saanut vaikutteita ympäröivistä maakunnista. Etelä-Savo kuuluu järvisuomen alueeseen, minkä vuoksi alueen ruokaperinteeseen kuuluu voimakkaasti järvikala.

  Hämeessä syötävään ruokaan on tullut vaikutteita niin itäisestä kuin läntisestäkin Suomesta. Hämeessä ruokaan kuuluu rukiinen hapanleipä. Hämäläisessä ruoassa käytetään paljon viljatuotteita, perunaa ja maitoa.

  Itä-Uudellamaalla syödään paljon blinejä ja leivoksia. Porvoossa, joka on vanha suomalainen kaupunki, on pitkät konditoriaperinteet. Tästä perinteestä johtuen alueella on paljon leivonnaisia ja pitkät perinteet niistä. Itä-Uudenmaalla syödään myös paljon kalaa, mikä johtuu meren läheisyydestä.

  Kainuussa arvostetaan selkeätä ja konstailematonta ruokaa. Kainuun ruokaan on vaikuttanut voimakkaasti metsä ja luonto. Useassa Kainuun ruoassa on käytetty raaka-aineena riistaa. Kainuussa on pitkät perinteet tervan käytössä. Tervaa käytetään myös ruoan valmistuksessa.

  Keski-Pohjanmaa on maitomaakunta. Paikalliseen ruokaperinteeseen kuuluu raejuusto ja viili. Juustot ovat tärkeä osa Keski-Pohjanmaan ruokaperinnettä.

  Keski-Suomi on sijainnistaan johtuen makujen yhdistäjä. Keski-Suomi on saanut vaikutteita muilta Suomen alueilta. Keski-Suomen ruokaperinteessä näkyvät Suomen vuodenajat ja sesongit. Keskisuomalaisessa ruoassa käytetään paljon sieniä.

  Kymenlaakson ruokaperinne perustuu sijaintiin. Meri on tärkeä osa ravintoa ja lisäksi Venäjän läheisyys on vaikuttanut ruokaperinteeseen. Kymenlaaksossa on lisäksi arvostettu hapanta makua, kuten happamia limppuja.

  Lapissa arvostetaan puhdasta pohjoista makua. Lapin ruokavaliossa arvostetaan laadukkaita ja luonnollisia raaka-aineita. Leipäjuusto on olennainen osa Lapin ruokaperinnettä.

  Pirkanmaan ruokaperinnettä ei voi käsitellä mainitsematta mustamakkaraa. Tampereelle on nykyään myös avattu casino.

  Pohjanmaan ruokaperinne on läntinen. Pohjanmaan ruoassa meren läheisyys on todella tärkeä asia. Pohjanmaa on vahvaa makkaranvalmistusaluetta. Myös marjat ovat tärkeä osa Pohjanmaan ruokaperinnettä.

  Pohjois-Karjalan ruokaperinne on siirtynyt muualle Suomeen evakkojen mukana. Kalat, riista ja metsäsienet ovat tärkeä osa Pohjois-Karjalan ruokaperinnettä.

  Pohjois-Pohjanmaan ruokakulttuuriin vaikuttaa länsi ja meri.

  Pohjois-Savossa on perinteitä karjataloudessa, mikä näkyy alueen ruokaperinteessä. Myös Suonenjoen mansikanviljely on tärkeä osa Pohjois-Savon ruokaperinnettä.

  Päijät-Hämeessä peruna on tärkeä osa ruokavaliota.

  Satakunta on sienimaakunta. Sienet ovat tärkeä osa Satakunnan sieniperinnettä.

  Uusimaa on varsinainen makujen sulatusuuni. Uudellamaalla on saatu ruokavaikutteita ympäri maailman.

  Varsinais-Suomessa on läntisen ruoka-alueen ydinalue. Meri on tärkeä osa Varsinais-Suomen ruokaperinnettä.

  Suomessa on vahvoja paikallisia ruokaperinteitä ja erityiskeittiöitä. Suomen ruokaskenen voi kokea matkustamalla eri paikoissa Suomessa.